credit to hencek google!
Bahan-Bahan
1 1/2 cup beras
sebatang lobak merah
sawi (dlm 2 pokok cukup la)
1 kiub pati ayam ( boleh substitute dgn chicken stock)
10 ekor udang bersaiz sederhana
1 liter air..(air ditambah shgga nasi betul2 kembang)
garam secukup rasa
ikan bilis goreng daun bawang
....
Cara-cara
lobak merah di potong dadu..
sawi dipotong halus
udang perlu dibuang kulit dan dipotong dua kalau udang tu besar
basuh beras dan masak seperti masak nasi tapi lebihkan air.
air kena lebih supaya bubur betul2 kembang..
bila beras dh lembut (hampir masak),
masukkn kiub pati ayam, udang,lobak merah dan sedikit garam tunggu sehingga bubur betul2 kembang baru masukkan sawi..
tambah garam secukup rasa..
tambah air kalau bubur jadi terlalu kering.. bila bubur dh betul2 kembang bolehla makan.. :)
nak lagi sedap.. makan bubur bersama ikan bilis yang digoreng dengan bawang merah.. dan ditabur daun bawang .ok kwn kwn..
SELAMAT MENCUBA!
p/s : senang aje kan?act,pg td aku tlg masak xikt resipi ni pon.main campak2 & ikut suka aje.rsnya ttp umphhh!!!
7 comments:
weh aku suka bubur kat hostel gak wuuuu teringat :')
mst sodaapp hana yg masak :)
wah bule try ni cam sedap :)
sheera:
haa btui kan.tmbh2 kalo mkn tgh panas2.lg la pergh!
zaty :
haha xdala biasa aje zaty!hee
ihsan :
haa try la.sonang aje!hee
WUWUWUW.BUBUR TU NAMPAK SEDAP BETUL.LIUR JATUH T_T
hahaahah ada2 ja akak ni,,baik2 nnti liur jatuh ats keyboard laks.opss!hee
haha..brunch wehh kalu campuq breakfast+lunch! nampak sedapp.wowo..aku lapaq nee :)
Post a Comment