Friday, December 16, 2011

Berkebun sangat bagus utk kesihatan tahu!



Assalamualaikum & hai semua! :) wehuuu kali ni nak cerita pasal hobi baru saya.whatttt???hobi baru????budak umur 18tahun pun ada hobi kew?bukan selalu online saja kew hobinyewww?*ee geli tulisan apit haha so jom update pasal benda baru yang aku try baru genap seminggu ni.iaitu berkebun! :)

sebenarnya,berkebun semua ni under My Agroasis Club. Mula2 aku saja try sebab perjumpaan hari Sabtu lepas.memandangkan aku tak balik rumah dan mengisi masa lapang yg ada,aku pun join la kelab ni dgn Imah,Najla,Maya dgn sorang lagi classmate Najla. Time kami pi tu pun tak ramai yg ada.Oh ya lupa nak habaq,kelab ni baru ja ditubuhkan tau.dalam sebulan gitu.Aku join sebab ada bahagian2 dia.Contohnya : AgroFarm(kerja kat ladang la gitu),AgroBiz(bhg perniagaan cthnya cara pemasaran hasil tanaman ect),yang last agro apa entah aku tak igt.For sure la aku amik AgroBiz kan.tak salah nak belajar.Jangan pandang rendah pada pertanian.Sebab pertanian adalah perniagaan.Org yg buat bisnes pertanian ni lebih kaya tahu dpd org yang bukak butik jual shawl.Eh?

Esok Perdana Menteri nak datang sini nak rasmi kelab My Agroasis la yg beroperasi kat seluruh IPTA.jadi perintah berkurung kpd semua pelajar yg menetap di kolej selama 3 hari mula 15/12/11(khamis)-17/12/11(Sabtu).See,macam kat asrama pulak kan sekat org keluar segala bagai haha lawak.tapi betul jugakla.kalau tak sekat,sure semua pakat balik rumah.habis sapa nak sambut Najib nanti? :3



Antara hasil tanaman : Cili :)

Ni poko cili.Time ni cili yang colour merah semua dah kena petik.tinggalla yang colour hijau ni aje ha.

yang ni poko apa entah.tak igt haha pokok ni kena perisi dia dan bahagi kepada dua batang saja.then letak dlm kapas.mcm ni eh..scroll gambar bawah :)



tadaaaa!sampai jadi mcm ni la.span tu kakak2 seniour yang potong then belah kat tengah tu.Masa ni kami letak satu rumpun tu dlm span tu haha alih2 kena bukak balik then letak 2 helai ja dlm span tu.

okay bila dah byk mcm ni.tggu apa lagi jomla tanam!



eh awat tak tanam pakai tanah?haaa sebabnya ni org panggil hydrophonic punya tanaman.dia pakai air utk hidup :) ala macam yg dok buat kat tadika dulu2 tu.tapi dulu pakai kacang hijau utk hasilkan taugeh.haa ingat dah kan? :)

hari tu kami buat macam2 lagi la.Angkat pokok cili ubah pi sana la pi sini la macam2.balik bilik sakit tangan habis.aku siap pakai shawl lagi tau time perjumpaan tu.LOL.igtkan duduk dlm bilik then dengar ceramah cara2 nak tanam ka apa.tgk2 sekali kena masuk kebun.ternganga la jugak.ya la sebab aku tak pernah kot ber-gardening kat rumah.seriusly.kalau duduk kat halaman rumah aku tu,paling kuat pun aku siram pokok.tu pun dah 2-3tahun yang lepas.so sangat baiklah aku join club ni.Dapat dedahkan aku kepada dunia tanaman segala bagai ni kan.Imah byk info pasal kebun2 ni sbb ayah dia ada kebun sendiri.so dia la yg dok cerita semua.Aku pun direct cakap "oooo" ja lepas dia cerita.nampak sangat aku jakun :3

So setiap petang Selasa dan Rabu pukul 5.15-6 ptg,aku dgn imah selalu pi lepak situ.buatla apa yg patut mcm cabut rumput kat pokok2 Nenas tu etc.best tau bila tgk tanaman kita membuahkan hasil.rasa mcm berbaloi sgt bersusah payah asingkan2 anak pokok yg kat atas tu tadi.Ada byk lagi tanaman,memandangkan camera aku pun dah hantar balik rumah kes na elak bayar bil elektrik,so pakai hp najla ja la.Thanks najla tau!curi gambar ni hehe

Apa yang aku boleh conclude,memang best la join club ni.Sebab tak ramai satu.Dapat tambah pengalaman dan dpt kenal kawan2 yang lain.Ataupun lebih merapatkan silaturrahim la gitu,menyihatkan badan pun iya jugak sebab keluar peluh kan.Boleh lepas stress tau lepak situ.Angin nyaman ja.Kalau time ptg tu fuhhhh sangat best!pemandangan pun cantik.Nampak Gunung Jerai depan mata tau :) okla sektakat ni saja.Pukul 3-6ptg ni kena pergi kebun lagi.Ada perjumpaan.Seriusly mcm rindu kat kebun :)

40 comments:

azalia hjsalleh said...

bestkan berkebun ;)
niceeeeeee
jrg kita nk buat kat rumah
so dpt peluang nie jd excited plak

kura said...

amboi rajinya berkebun! heheh

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhhhh bestnya :).. anak muda zaman sekarang tak suke bekebun ..bila tengok hana ni sejuk je mata ..pas ni mesti banyak tanaman yang dibuat kat umah :). Chayo2!!!!

hanabunga said...

@azalia hjsalleh
aah kan.kaklya kan hari tu bgtong royong jugak kan :)

hanabunga said...

@kura
biasa ja kura hee

hanabunga said...

@My Life's Journey
eh takdala umi.jgnla puji lebih2.melambung nanti hee thanks ya

anis scha said...

best best! anis masa kecik kecik dulu suka laa berkebun, tu pun klau blik kg laa. hihi. sekarang dah jarang dah nak berkebun ni. stahun skali pun susah :p hahaha

starzieti said...

dah lame tak berkebun sejak pindah rumah. area at sini takde tmpat nak berkebun. rindu nak berkebun.:(

Ain SSB said...

Woah bestnyaa! Tapi berkebun mmg best! ;)

syakey said...

macam syiokkk aje ^^

♥ HanaHyun ♥ said...

bestnye tengok...teringin la pulak..hehe

Shahirah Zainol said...

weyyyy syok syok weh ! haha nak try gak tanam pokok kurma kat sini hahaha.

zaty said...

syokkkkkkk laaaaa!haha.tanam tanam nnti tuai hasil.fuhh berbaloibaloi :DD

icha fariha said...

wahh bestnyaaaa.... da persatuan cm niee

hanabunga said...

@anis scha
laa samala kita dear :)

hanabunga said...

@starzieti
lah why dear?depa xbagi menanam ka?

hanabunga said...

@Ain SSB
kan.sangat2 best!!! :)

hanabunga said...

@syakey
memang syiok pun kak :)

hanabunga said...

@♥ HanaHyun ♥
haa tryla dear kat rumah :)

hanabunga said...

@Shahirah Zainol
pergh depa main pokok kurma tuuuuuu :)

hanabunga said...

@zaty
hasil tu yg penting tu.tu yg suka tu.hee :)

hanabunga said...

@icha fariha
best,kelab ni pun baru ditubuhkan ja :)

fathiahRAIHANA said...

wah dah macam melekat pulak dgn kebun tu kan , hihi.
selamat berkebun :>


*hari tu Forum spontan dapat tajuk ni la, pertanian satu perniagaaan -,-

Nurul Iman Rosman said...

ahai, comel2 je semua tanaman tu.
i likeee, hee :D

hanabunga said...

@fathiahRAIHANA
memang.jadi syggg sgt kat kebun tu :)
waah mesti awk boleh buat kan.cayalah girl! :)

hanabunga said...

@Nurul Iman Rosman
kecik2 ni comella.dah besar nanti hensem pulak!hehe

masmaribellmastura said...

teringat la menanam pokok taugeh masa sekolah dulu..bila mula tumbuh dah suka.. hehehe. ''/

hanabunga said...

@masmaribellmastura
aah samala dgn hana dear :)

My Life's Journey said...

Hihi tak de umi puji lebih2 tau .. hihi nakal la hana ni melambong la pulak die hihi.


Umi puji sebab suke tengok hana ni bergiat aktif .. mcm2 aktiviti hana ni ikut ..aktif sungguh cik adik cantik ni la :)

aleen aiden said...

perghh!dah lame xbuat keje2 macam nih.teringat pulak zaman blaja KH masa skolah.hee

hanabunga said...

@My Life's Journey
bolehlaa umi.hana saja nak bergiat actve sikit sem ni.dpd duduk dlm bilik online ja keja baik hana join club ni kan?

hanabunga said...

@aleen aiden
itu lah.mmg ada sedikit persamaan nya kak :) best tau!

zOeY zAu YaH said...

oooo hari tu pm pi sana tu kan..

cimon said...

teringat kat rumah dulu - abah ade tanam sayur camgini jugak...cume cepat habis kene petik & penyek kene bola sepak (^v^)

nur atiqah wahida said...

nak cabai ckit!nak masak! :)

a little less conversation said...

plg malas klau mak sy suh tlg siramkn pokok bunga die..hak3

Amyra Azhar said...

ayah pun tanam cili gak dulu. best tengok tanaman kita ada hasil! weehuuu!
tp kita tgok ja hehe :P

fatin hanani said...

menariknya...
baguih la bljq mnanm hee..nnt blh wt kat umh :)

saffiya_aleesya @ echa said...

best laa tgk pic menanam tu..buat ramai2 ngn kawan2 best kan.

saffiya_aleesya @ echa said...

salam kenal..singgah n follow kat sini.
jom singgah ke blog sy yer