Sunday, April 01, 2012

Assalamualaikum April & Hai Kerja Baru! :)

Assalamualaikum & hai semua! :) Diam tak diam dah masuk bulan April dah.dan aku pun start kerja lah hari ni,1 April 2012.tak prepare apa pun nak pi tau.Tapi bila dah dekat nak sampai ke destinasi,mula rasa nervous.hehe aku memang macam tu.waktu nak exam,kat pintu sebelum masuk dewan baru nak rasa nervous. Sebelum tu,tak rasa apa pun :3

Okay jom update pasal pengalaman pertama aku bekerja ya.Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.Semua tu atas pertolongan mama dan terutamanya Allah. :) dekat cafe tu semua ada 6 pekerja tau termasuk anak Pakcik Ghani(seniour sekolah renda aku) dan adik Pakcik Ghani.Total 2 perempuan 4 lelaki *hm tak suka. HAHAHA ya la.aku tak reti communicate dgn org lelaki la.serius.tambah2 dgn yg baru kenal ni kan.lagilah aku tak reti dan tak mahu.HAHA


kacinggg kacingggg!!!*bunyi mesin tu heheheh ni la kerja aku.cashier kat cafe tu.

Adik pakcik Ghani yg ajar aku selok belok nak guna mesin tu.Thanks :) Mula2 aku gelabah gila tau bila 1st time aku kira utk 1st customer aku.Sekali mai,ramai tauuuuuu!!!Kalut gila2!tambah2 time peak hour mcm breakfast hour(8-9.30am) dgn lunch hour12.30-1.45pm).Memang kalut sangat2.Mula2 biasalah kan silap kira bagai.HAHA nasib adik Pakcik ghani memahami.Ya la kan,aku baru belajar.So perlukan tunjuk ajar lagi. :)



Suasana Cafe. Nanti kalau rajin,aku snap setiap inci cafe tu k?HAHA

Selain jadi cashier,aku tolong jugakla depa yg lain.Contohnya lap pinggan,angkat pinggan,letak kuih etc.Takda la boring sangat kan ehem ehem :3


yeayyy roti Arab Tok Cik tolong buatkan. aku dok sembang dgn Tokcik ja la. dgn adik Pakcik Ghani. Bila dah sampai pukul 10-12am orang dah tak ramai. Boring pulak rasa kan. Adik Pakcik Ghani siap suruh bawak laptop lagi,boleh online time takdak orang HAHA.Kan ramai pekerja lelaki,lepas tu tokcik cakap kat aku

Tokcik : "Depa ni memang jenih cakap kasaq.Hana jangan ambik hati pulak"

Aku : "Eh,takpa aih.Orang laki memang cakap kasaq" *kbai hahaha

Snap dulu sebelum start kerja hihi :)

Balik rumah,tengok2 mata merah pulak.Tak tau lah sakit ka kena apa ni. Kala esok tak lega,tak pi kerja la jawabnya =.=

31 comments:

zaty luvlianncezzz said...

perggghhhhhhhhhhhh! thumbs up! akak cashier ! =D

ChentaHati said...

mcm kenai ja cermin tuw.
kat office mama lettew..haha.

hanabunga said...

@zaty luvlianncezzz
HAHAHA akak cashier la sgt kan hehe maceh!

hanabunga said...

@ChentaHati
of course!hehe

syakey said...

sopan n comel lote aje ;)

bLaCk pEarL said...

besttnyaa keja. jd cashier plak tu. dulu, sy pnah gak tringin nak jd cashier. tgk syok owg dok tekan2 pastu amek2 duit. hahah...cafe tue kat area mna? keja smpai bila?

Fafa Adnan said...

jge cashier tu elok2. jgn short taw..! btw, u look so cute in orange. :)

azalia hjsalleh said...

keje elok2 ye dik =)

Indah Mulya said...

amboi, keje jadi cashier eh skrg hana? baguihhh baguihhh, leh tambah pengalaman mcm tu. akak pn ingat 1st time akak gune mesin tu, mmg klibut jgak lah. haha. tapi xbest time nk closing, nk kira duet. time tu br taw ade short duet ke tak, hana kire bebaek taw nnt! all the best! n hrp mata tu cpt2 smbuh! =D

My Life's Journey said...

wahhhhhhh dear kerja kat cni ..nyaman je suasana tempat kerja dear tau .. ummm mcm sedap je roti tu .. tak pernah lagi umi makan tau :)

umi harap dear gembira dan tak sakit ..harap mata dear tu kena debu je ..tak mau sakit mata ..nanti dear ssh hati huhu

TINA LEE said...

Assalamualaikum.

wah hana keja la. bagusnya cari pengalaman.sy dok umah ja.hahahaha.keja elok-elok k.gud luck syg :)

Hanis Ramlee said...

Bestnya kerja ! Happy Working Hana n__n Dekat mana kerja Hana?

lisa said...

comelnya sis ni, hehe sopan je ! :) kedai mana ni sis?nak mai jugak ! :D

cimon said...

Kami xckp kasar... jgn segan2 dgn kami k!

Hihihi (^_^)

p/s:bila nk blanje roti arab nh?

kura said...

kerja kerja. rajinnn :)

puteri nur aqiliah said...

all the best hana! hehehehehe:) kita x tukar kampuslah awk. tu hanya melawat jek..

Raihana said...

dulu pun penah kerja cashier jugak.
btw kerja rajin2 kkay.huihui

hanabunga said...

@syakey
mana ada pong hehe thanks kak syakey! :)

hanabunga said...

@bLaCk pEarL
dekat area pusat Konvensyen UUM :) nanti maila eh hehe

hanabunga said...

@Fafa Adnan
InsyaAllah thanks kak!!!! :)

hanabunga said...

@azalia hjsalleh
InsyaAllah thanks kaklya! :)

hanabunga said...

@Indah Mulya
iya kak.hana slalu ja tak cukup duit.padahal tak silap tekan dan tak amik pun duit tu. Tp tauke kata xpa,don't worry haha thanks ya kak :)

hanabunga said...

@Hanis Ramlee
Thanks hanis cantik! dekat area pusat konvensyen UUM :)

hanabunga said...

@lisa
dekat UUM dear.maila~!hehe

hanabunga said...

@cimon
KAHKAH!iya lettew. semua lelaki cakap kasaq la hehe maila cafe baru boleh berlanja :)

hanabunga said...

@kura
Maceh hewhew :3

hanabunga said...

@puteri nur aqiliah
ohh I see. alright thanks put! :)

hanabunga said...

@Raihana
InsyaAllah thanks dear :)

zOeY zAu YaH said...

keja elok2..kutip pengalaman byk2 tau..

hanabunga said...

insyaAllah kak thanks :)

fatin hanani said...

hehe keja dah hehe..untg la..kak fatin ni dok nganga kat umah agi..xtau nak keja apa la hurmm...
btw..tudung kita sama hehe :D