Friday, April 20, 2012

Pain.

Assalamualaikum. Sorry kali ni betul2 beremosi. It is the peak of the month.Get what I'm trying to say? Yes,you're right!PMS!Bagi readers blog yg dah lama follow blog hana,depa mesti pernah terbaca pasal ni.HAHA Boleh kata,dalam setahun,11bulan per 12bulan lah aku menderita sengugut yg teramat sangat. Itupun miracle 1 bulan tkda rasa perios pain.Aduh. Sakit laaaa :(
Adakah normal ya senggugut setiap kali PMS? Jealous sangat dgn kawan2 yg tk pernah merasa period pain. Selalunya,aku akan mengalami benda ni waktu hari pertama SAHAJA.Maksudnya,seluruh hari pertama itu aku akan terseksa dgn gejala ini. Aduh. Kalau ada yg nak share pengalaman,atau cadangan cara2 nk mengatasi masalahku ini,amatlah dialu-alukan.Sayang semua!<3

15 comments:

ChentaHati said...

p check kat doktor..sbb salunya kalo org yg salu kena senggugut bila kahwin dia lambat nak boleh anak .peace yaww!harap tabah!tehee

Rara Nasiha said...

saya pun senggugut teruk jugak. just sakit-sakit pinggang and rasa lenguh sikit. bila mcm tu, selalu guna pati halia tu. sedap la sikit kan, berangin je.

icha fariha said...

prnah rasa jugak.. tp slalu semggu before period n time dtg pun rasa jugakk.. time form 4/3 dlu.. tp skunk dh ok.. xtau knapa.. huhuhu

kura said...

tak pernah rasa lagi. whoa! heheh

Indah Mulya said...

teruk sgt ke sktnye hana? lec akak br pesan aritu, kalo pmpua skt sgt senggut tu..better pegi cek..sbb mcm ank die skrg da mandul, ade kes bkaitan ngn ovari die..n anak die pn skt sengggut gle2 ms period..if perlu, pegi cek lah hana..in case kan..better safe then sorry right? =]

cimon said...

bos cimon yg da beranak 3 nie msh sakit senggugut jgak...cik nina better g check k (^v^)

shazzy :) said...

kalau akak tuam dengan air panas. tp beware besoknye mmg byk la klua :O

syakey said...

sama la, tapi tak teruk sgt. tuam air panas slesa sgt. lepastu seharian tdo. XD

TINA ROSLI said...

Assalamualaikum

sama la kita.setiap bulan masa sekolah tu mesti ponteng tak pon rehat dekat bilik rawatan. sy jenis jarang minum air ais, kalau nak dekat-dekat datang bulan minum air ais memang akan sakit sangat. bila saya tak minum ais dua minggu sebelum period mesti tak sakit.

My Life's Journey said...

Cian dear ..umi pun sama jugak dengan dear tau .. hari pertama dtng bulan ..umi tak dpt angkat ..duduk kat katil n baring2 je ..makan pun tak lalu ..

tapi umi amalkan makan halia ..benda panas2 ..pas tu gejala tu jarang2 berlaku .. sekarang dlm setahun baru umi rasa pain tu ..

harap dear akan sembuh lepas ni

fynasahaja said...

hana , sama lah kita . fyna sampai pitam kalau 1st day . dah pernah pergi cek , tapi doc cakap nothings wrong . seksa sgt setiap bulan . dah mkn mcm2 ubat . hurm , ada org pernah ckp sapu2 everynight losyen mustajab . boleh kurangkan sakit bila period .and minum apa apa sepanjang bulan , mcm tea herba ka apa ka

fatin hanani said...

owh kak fatin x pernah rasa lagi senggt tu hehe..selalu skit pinggang ja..tu pun bukan skit besa2..jadi leguh abs..tapi kan kak fatin pernah dengaq owg cita..klu waktu period ni skit..kiranya time nak bersalin nnt senang..hehe..no komen :D

PahitManeh said...

klau kena dkt sekolah lagi xsuka -.- but alhamdulilah xda lgi :DD

My Life's Journey said...

Dearrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr lama tak jenguk dear tau ..wahhhh gambar kat profile dear nampak sungguh berseri n cantik ..suke umi tengok tau :)

Rtp Farra Arisha said...

yang jelas, banyakkan minum air putih ya. and i hope you can reduce makan makanan sejuk when you get period pain untuk mengelakkan perut makin berangin. :) take good care, darla...