Monday, November 21, 2011

Lappy Panas dan Asyik Tertutup.Sapa boleh tahan?

Assalamualaikum & hai semua! wuhuuuu hari ni dah masuk 3 hari dah aku berada di bumi Merbok.Alhamdulillah tak homesick.yes!hee susah la aku ni.suka sangat homesick tau.Even duduk hostel dari form 4 tapi sampai sekarang still homesick kalau duduk berjauhan dari rumah dan keluarga.Haih.tau tak sebab apa??Sebabnya aku malas nak layan perasaan tu.Kalau aku rasa macam nak homesick ja,aku akan baca novel,online fb,blogwalking dan juga tengok movie atau drama online.Selalu aku tengok kat tonton.com.Hari tu Malaysia vs.Myanmar pun aku tengok situ tau! 1st time tengok bola online.hee


Tapi apa yang tak besnya.Asal aku tengah syok2 tengok ja.Then tiba2 laptop aku tertutup!!!! Lepas tu aku pegang laptop aku yang belah kiri ni panas gila la!Yes aku memang pakai cooling fan.Tapi aku rasa cooling fan tu buat lagi panas like seroiusly.


gambar daripada Encik Google.

Fyi,aku tak pakaila Macbook macam kat atas ni.LOL.Nanti korang ingat aku pakai lappy kat atas ni pulak.huhu.Gambar sekadar hiasan.Buat semangat aku nak making more money.Ceh.

Erm lagi nak cerita.Haaaa fyi,lappy aku ni abah beli lama dah sejak aku form4 lagi.Jadi ya lah dah 3 tahun kan.Mesti ada tak sempurna kat mana2 kan.Aku pulak bukan jenis pandai jaga.Tambah2 time aku kat hostel dulu,adik2 aku la yang bermaharajalela guna lappy aku ni.Bila aku balik then check2 gambar kat folder Webcam,tgk2 gambar depa ja yang penuh.HAHA

Jadi bila depa dah main ni kan,aku tak tau pulak sebab apa bila aku nak buka lappy aku,tak boleh.Pastu aku bukak bateri lappy ni dan pasang charger utk on.Dan sampai sekarang lah macam tu.Pastu lappy aku ni kan selalu panas.So aku pakai la cooling fan kakak aku.Sampai sekarang aku buat hak.hehehe.Tapi bila mama beli cooling fan yg baru,aku bagi balik la kat dia.hmm.

Tu la aku cakap.Pakai cooling fan pun lappy aku boleh panas gila.Pastu aku macam give up ar.Ya lah aku bukannya penyabar sangat kan.Dah asyik tertutup ja.Nak on balik bukannya seminit.berminit2 baru nak boleh on.So aku buat keputusan.Tak payah connect dgn cooling fan dan online atas lantai.Sebab lantai sejuk.hahahaha mcm apa ja teori aku tu.And yes!memang tak panas langsung!serius!Tapi bila letak atas meja dia jadi panas balik.

Waaaaa you all pernah terjadi mcm gini tak?Kalau ada share lah ye.Kalau yang nak bagi pendapat atau nasihat pun boleh ja.Hana tak kisah.Seronok lagi ada la.heee sekarang tak pa lagi,takut nanti time tgh buat assignment dia tertutup gitu.tak kah naya namanya tu?Hurmm.


Jemput klik kalau sudi ya


Terima Kasih Daun Keladi,

Kalau Free Datang lagi!


p/s : malam ni Msia vs Indonesia!

32 comments:

monmon™ said...

aha. lappy kat rumah mon pun mcm tuu. tapi baru stahun lebih pakai. kita senasib la jwpnya. ^^.

cik ika said...

law cooling pon pnas gak, beter bli cooling yg sesuai gn prosessor lptop hana..n jgn sesekali men laptop uh atas katil sbb makin panas...lapikkn gn bnda yg rata law ta kai coolong..ika ckp ni sbb lptop ika da rosak sbb panas sgt..seddih giler aw..kne marah sbb men smpai pnas..

fany wany said...

tanda2 nak dapat lappy baru. haha

nur atiqah wahida said...

cer bawak laptop tu p kedai cek..
btw, mai la melawat umah kami..hehehe..
petang ni jom tengok bola sama2 kat dewan perdana :)

syakey said...

lappy panas2 nanti motherboard boleh terbakar. tp takda la terbakar kuar api, cuma mcm short sikit la tak boleh bukak lappy lama2. akak kita punya laptop dulu mcm tu. nk tukar motherboard je dh almost rm1k. trus beli baru. :D

My Life's Journey said...

hihi sempat gi berpantun anak dara seorang ni hihi ..huhu cian hana .. hrmm umi pun ada kes mcm hana ..panas ..lepas tu terus laptop rosak ..


hrmm bagi umi bagus jugak kalu buat kerja atas lantai ..laptop tak panas sanggat ..kalu pakai cooler kadang2 makin panas pun ada gak ..kalau letak laptop atas meja cermin pun panas gak ..


umi suke lagi buat kerja atas lantai ..sejuk je :). Harp laptop hana akan beransur pulih ..cian hana :(

pepol said...

yup sy pon hadapi masalah yg sama,time kt umah letak lappy atas meja,mmg akan shut down sbb panas,tapi bile kt kampus,sy letak lappy atas lantai,dan alhamdulillah,setakat ni x shut down lagi..:D

Addin said...

memang kalau tengah buat assignment syok syok tetiba lappy terpadam then dengan tak save lagi, memang frust menonggeng la gamaknya ! haha tensionnnn

madammondoq said...

comel lah u ni.. macam nisa kay..

btw.. salam kenal..

JOM JOIN CONTEST KAT BLOG MADAM : CONTEST : Get The LOOK With MADAMMONDOQ

zaty said...

lex lex.marah2 pun tak guna.suruh ja abah beli lappy baru.cewahh!takpun beli duit untung jualan.hehe. XD

Rtp Farra Arisha said...

arisha klo lappy terlalu panas pun, i'll put it on the floor..after that, it'll not be cold as usual..hehe.

bLaCk pEarL said...

laptop aq plak, lg laa brjiwa mereng. icon bateri, ghaib ttba. n bila charging, x kan pnah ckup smpai 100%. pling tnggi bley charge, just 70% jaa..hampes kan? last2, bila on lptop, trus jaa aq connect ngan power supply. mmg sgt2 mnyusahkan betoi.

zOeY zAu YaH said...

saya selalu jd gak..tp saya lapik benda kat bawah dia biar terangkat skit kat bahagian depan lappy..x padam dah pun walaupun msh panas hehe..try kot2 berkesan gak ka..

Misz Jenny said...

mari sini, poskan lappy tu kat aku..

konfirm sejukk.

:P

hanabunga said...

@monmon™
Owh baru setahun lebih ye mon??awalnya dah panas :'(

hanabunga said...

@cik ika
Boleh tanya kat kedai kot noh kalau gitu.Thanks nasihat hana ya dear :)

hanabunga said...

@fany wany
boleh.pakai duit wani.hehe

hanabunga said...

@nur atiqah wahida
tu la pasai.tggu berduit dulu la gamaknya kalau gitu.hee :D
laaa tak jmpa hmp pun kmarin :'(

hanabunga said...

@syakey
alamak rm1k.huhuhuhuhuhuhuhu baik beli lainlah gitu kan.

hanabunga said...

@My Life's Journey
thanks umi.tp hana tak reti buat kerja atas lantai.skrg tgh cuba2 la.hee

hanabunga said...

@pepol
beza pulak dgn hana.kat rumah tak padam.kat sini yg tpadam.waaa :'(

hanabunga said...

@Addin
Itu lah pasai.sangat tension lah gitu.ibarat taknak hidup lagi dah.hee

hanabunga said...

@madammondoq
eh nisa kay pulak?mana ada!jauh bebeno.dia lagi lawa laaa :D
hee okay madam =.=

hanabunga said...

@zaty
Bapak ahhhhhhh.hahahahahahahah

hanabunga said...

@Rtp Farra Arisha
iya kaaaA???samalaaaa kita dearrrr.hurmmm :'(

hanabunga said...

@bLaCk pEarL
Tu lagi okay tau/.sebab still boleh pakai bateri.ni lappy aku bateri pun tak boleh pakai dah.apa daa~

hanabunga said...

@zOeY zAu YaH
terangkat belah depan ka belah belakang kak zauyah?? :) okay hana try ya

hanabunga said...

@Misz Jenny
Acecey nak jugak dia!hehehehe

Daddylicious said...

kena beli yg baru kot...:)

hanabunga said...

@Daddylicious
Boleh ja.awak sponsorkan :D

fatin hanani said...

hana...hana beli cooling yang kat tepinya..yang macam kipas 2.kak fatin pun selalu jadi cm 2..so pas guna fan 2 ok la skit :)

nazirulhazwan~ said...

suh kawan2 yang pandai bukak laptop, mintak die bukak pastu bersihkan habuk2 dekat kipas laptop tu.tu aje:)