Sunday, November 13, 2011

Pertandingan Catur Bistari antara IPT buat aku buka mata luas-luas!

Assalamualaikum & hai semua! Kemarin aku dan long(kakak saya) teman mama pergi buat kerja sikit.Bersempena dengan Pertandingan Cabaran Catur Bistari peringkat kebangsaan!!omg mula2 aku ingatkan catur bistari chess hang tau dak.tup tup bila dah sampai kat dewan tu aku tengok aik bukan papan chess yg ada! sebaliknya papan cam kat bawah ni ha.LOL


Pastu aku pun sibuk bising like "laaaaaa awat mama tak habaq macam jutaria tu" hee yo lah game tu melibatkan duit kan.So aku apa2 ja yg melibatkan duit mesti mata aku cerah.Takda la mata susah nak bukak kan.Aku mati2 igt chess tahu.Rupanya tidak.Then aku pun search la kat google.Catur Bistari ni permainan apa bla2.Dan persoalan aku pun terjawablah!wehhuuuuu!Mai aku cerita sikit ya.


Permainan Catur Bistari ni macam yg aku ckp tadi la.Game macam Jutaria,Monopoly,Saidina etc.Tapi apa yg mmbezakan game ni dgn yg lain adalah ada 3 peringkat iaitu :

FASA 1-LALUAN MAKAN GAJI(petak colour merah)*rujuk gambar atas

-Laluan ni ibarat seorang pekerja yg kerja makan gaji,kenaikan pangkat dan bayaran bonus.Sbg pekerja,peserta perlu mengeluarkan perbelanjaan bagi membiayai keperluan harian.Di laluan ini juga,para peserta boleh meningkatkan aset dgn membuat pelaburan saham dan pembelian hartanah.

FASA 2-LALUAN TIJARAH(petak colour kuning)

-Bila sampai ja laluan ni,para peserta akan pakai topi colour kuning tau.Laluan Tijarah ni menggambarkan seorang usahawan/peniaga yg memiliki syarikat utk dikendalikan.Peserta di laluan ini berpeluang utk merebut transaksi bisnes yg memberikan pulangan tggi kepada syarikat.Kira di laluan makan gaji tadi depa kumpul duit utk buat bisnes la gitu.

FASA 3-LALUAN JIHAD BISNES(petak colour pink)

-Bila sampai di laluan ni,para peserta akan dapat topi pink.Wait.Bukan senang dan ramai ok yg pakai topi pink.sebabnya kalau tak silap aku kena ada rm1juta dulu utk ke laluan tu.Di laluan ini para peserta berpeluang memiliki bisnes yg bernilai tinggi berasaskan syarikat yg disenaraikan di Bursa Malaysia.



Oh ya jangan salah faham ya.Setiap kumpulan akan ada 5 members.Seorang banker(topi pink) dan penolong banker(topi kuning).Tapi depa tak bertanding utk merebut nilai aset tertinggi tau.As u can see,tak ramai pun yang pakai topi pink tahu.yg kuning ramaila.Tak silap aku yg 1st pakai topi pink student lelaki dari UPNM weh.U amed. :D Dan yg 2nd dapat topi pink juga lelaki dari UMP.wuhuuuuu bakal jutawan kita.

Time ni aku pergi snap2 awai lagi.So tak ramai yg pakai topi tu.Yg membezakan peserta dgn banker ialah ada label banker kat tepi topi tu ye.Oh selain itu,yg mmbezakan game ni dgn yg lain ialah ada diselitkan unsur2 Islam ya kawan-kawan.Jadi memang digalakkan sangat lah kita yg Muslim ni join kan.


Sebelum aku lupa,mai aku nk list sikit

JOHAN ASET TERTINGGI

-UMP dgn aset rm90juta++

-pemenang dapat iPad sorang satu hang tau dak!

NAIB JOHAN ASET TERTINGGI

-UPNM aset rm80juta++
-pemenang dapat mini samsung Galaxy setiap seorang hg tau dak!

KETIGA ASET TERTINGGI

-sorry tak igt u mana=.= aset rm70juta++
-pemenang dapat iPod sorang satu hang tau dak!

JOHAN KATEGORI ASET INDIVIDU

-student from UPNM.
-dapat DSLR Canon hang tau dak!


Hang tanya UiTM mana?eh UiTM menang tempat ketiga penolong banker terbaik tahu!

Aku sangat tabikla kat geng2 upnm sebab depa 1st year student asasi beb.Tapi depa boleh menang.Ya lah yg lain lawan mesti dgn budak2 degree atau yg lebih seniour.Depa boleh menang kira aku tabik spring la.Eh nak cerita sikit,2nd peserta yg pakai topi pink dari ump yang aku cerita tadi kan,aku tengok time dia main bersungguh2 sangat!Nampak macam tamak haloba pun ya jugak.haha jokin'.Tapi betul jugak.Bersungguh2 betul dan focus.Gamaknya tu la wajah jutawan-to-be kan.Aku bila pulak?ops =.=


Sajala aku nak menempek muka kat sini.Muka sumpah tak larat gila sebab malamnya hanya sempat tidur 3 jam.uwaaa :'( dan malamnya aku lemah longlai tahu.Ok conclusion,kemarin memang aku dapat banyak sangat ilmu baru.Thanks to mama.Kalau dia tak bawa aku pergi,mungkin sampai sekarang lah aku tak tau menda apa tu Catur Bistari.Patut mama beria-ia sangat ajak aku ikut dia.Hmm sumpah teringin nak try main.

Oh ya,kalau nak beli game ni turut ada jual kat KFC tau.RM87 kalau tak silap.

p/s:Thanks baca sampai bawah.hee muah!

43 comments:

icha fariha said...

tau psai game nie msa join ushawan muda kebangsaan kt perlis time fom4 tp xpnah maen ponn.. tgok jaa.. cm beshh jaa.. sapa sponsor niee.. dpt ipad,ipod berbgai.. beshh gilakkkk

syakey said...

sakan wehh sampai game macam ni pun ada buat pertandingan. heheh!

ingat lagi dulu, dok main ni kalau time kt skolah nak nak masa dh habis exam. hangkut semua game main dlm kelas. heeee

Scya Lollita said...

wahh , okay baru tau pasal game ni !

a little less conversation said...

huh? ump mng asset tertinggi? bangga jap noks wlaupn da jd alumni..hahaha..kira permainan maya dlm kehidupan bekerja la ni eh =]

Amyra Azhar said...

hoho, ske game mcm ni. penah tgk kat tb! hehe, ni rupenye catur bistari D

azalia hjsalleh said...

HVE A GOOD REST ADIK.

fyna said...

huwaa..bestla men game ni

fatin hanani said...

tudia ehh..depa dpt duit suggh ka hehe
bestnya...men benda 2 ja dpt duit bukan main...
kaya ehh..
dslr pun da yg dpt...kaya depa yg bagi adiah ni

puteri nur aqiliah said...

kalau put balik kg mesti cousin2(1 family) yg otk bisness uh main. kalau main dgn diorg, konfem put bankrup dlu==" This game really need a critical thinking. plus, my cousins dah pergi peringkat kebangssan pun. mmg wajib put kalah r kan-.-"

zaty said...

pernah tgok org main ja aku tak reti pun.haha.bestla hg boleh pi tengok depa main. :)

hanabunga said...

@icha fariha
pergh join usahawan muda tu!!peringkat kebangsaan lagi.hebatnya!
Johor Corperation yg anjurkan dgn kerjasama CeDi UUM

hanabunga said...

@syakey
Aah utk memartabatkan game ni ke peringkat yg lebih tinggi.Oh samala hana pun.main jutaria segala bagai :)

hanabunga said...

@Scya Lollita
Alhamdulillah tak rugi hana share :)

hanabunga said...

@a little less conversation
Eh akak alumni UMP?waaahhhh segan pulak rasanya =.=

hanabunga said...

@Amyra Azhar
Yup myra,catur bistari :) hana tak pernah tgk lgsg lagi kesian

hanabunga said...

@azalia hjsalleh
Thanks kak lya :)

hanabunga said...

@fyna
Tu la kak fyna.cam bes kan.hana pun teringin nak main :)

hanabunga said...

@fatin hanani
Eh depa dapat duit jugak.tapi hana tak igt berapa.hee Johor Corperation yg anjurkan kak :)

hanabunga said...

@puteri nur aqiliah
Omg kenapa hebat sangat sepupu put???kenalkan dengan hana.nak tanya mcm mana nak main dengan lebih details.hehe

hanabunga said...

@zaty
Tu la.tu pun nasib mama aku yg ajak.kalau dak memang sampai kesut aku tak tau lah :)

shazzy :) said...

takpenah try main bende alah ni pon :P

Fikri said...

Mak aih.. hadiah dia xleh tahannn~ :D

My Life's Journey said...

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee bestnya .. seronok kalau dapat join ..mantap2 :). Hihi nakal la hana nie tampal kartoon kat muka tu .. mesti muke penat giler tu :)

hanabunga said...

@shazzy :)
try la main sis.best jugak nih!

hanabunga said...

@Fikri
Tahu tak pa.hebat2 hadiah dia :)

hanabunga said...

@My Life's Journey
Memang betul umi.muka penat gila tak boleh belah.hee

kim heeruul said...

terus terang gua ckp,gua tak pandai main catur.

Ihsan Arifin said...

first time dengaq cam menarik jah

hanabunga said...

@kim heeruul
ini bukan chess bro.ini catur bistari :)

Izyan Masri said...

WHOAH.SERIES ADA PERTANDINGAN MCM NI?FIRST TIME KAK YAN DENGAR.BUNYI MCM BESTNYAAAAA

aleen aiden said...

dah lame xmaen jutaria monopoly segala tuh.hu3

hanabunga said...

@Izyan Masri
Tu la pasai hana pun 1st time gak nih.hee

hanabunga said...

@aleen aiden
Oh nanti aleen free mainla dgn adik2.hee

PahitManeh said...

wahh , fulus fulus . heee

zOeY zAu YaH said...

mata duitan ke nih? hahahah...gurau2 je k.

hanabunga said...

@Ihsan Arifin
memang pun.sangat menarik tau!

hanabunga said...

@PahitManeh
Heeeee magnet money! <3

hanabunga said...

@zOeY zAu YaH
Eh takla kak zauyah.cuma suka making money ja.hee

Schajar McFlurry said...

woah.. pertandingan macam ni pun adeee antara university! nice... tak penah tau macam mne pelaksanaan dye~

fathiahRAIHANA said...

Wahhhh ipad sorang satuu ? asal hebakkk sangat .
cm best aje kannn . tringin nk try gak , hihi.

hanabunga said...

@Schajar McFlurry
Yup ada dear.Tu la hana pun baru tau.nasib pegi teman mama.kalau dak,smp bila2 pun xtau

hanabunga said...

@fathiahRAIHANA
Aah utk johan dear.kan best sgt!

Anonymous said...

hurm 10 oktober ni ade game catur bestari prngkat kebngsaan kat menara MARA, KUALA LUMPUR.. nk main, g la join yerw... =0