Friday, April 15, 2011

selepas breakfast dan sebelum lunch kita pggil apa????

salam & hai semua!! ceaa..style tak tajuk kt ats??jwpn dia minum pagi la kan..apala.haha orite guys!hari ni hari jumaat.

so mama xkerja kan?i amik ksempatan ni la ngadu kat mama perut lapar nak mkn bubur..pastu mama kata.."haa boleh pi suruh kaktut buat.."..erk?? ok sila abaikan.


ok ckp pasal bubur ni kan.aku teringat plak kt hostel dulu.kalau breakfast menu bubur ni ja msti aku akan mkn byk mangkuk.tmbh2 lg kalau pegi bfast lmbt,msti dpt lebih..hehehe.sedap tau!bubur kt hstel gambaran dia mcm mgkuk bwah ni la..pergh sedap!ailoikeee!!


credit to hencek google!


Bahan-Bahan


1 1/2 cup beras


sebatang lobak merah


sawi (dlm 2 pokok cukup la)


1 kiub pati ayam ( boleh substitute dgn chicken stock)


10 ekor udang bersaiz sederhana


1 liter air..(air ditambah shgga nasi betul2 kembang)


garam secukup rasa


ikan bilis goreng daun bawang


....


Cara-cara


lobak merah di potong dadu..


sawi dipotong halus


udang perlu dibuang kulit dan dipotong dua kalau udang tu besar


basuh beras dan masak seperti masak nasi tapi lebihkan air.


air kena lebih supaya bubur betul2 kembang..


bila beras dh lembut (hampir masak),


masukkn kiub pati ayam, udang,lobak merah dan sedikit garam tunggu sehingga bubur betul2 kembang baru masukkan sawi..


tambah garam secukup rasa..


tambah air kalau bubur jadi terlalu kering.. bila bubur dh betul2 kembang bolehla makan.. :)


nak lagi sedap.. makan bubur bersama ikan bilis yang digoreng dengan bawang merah.. dan ditabur daun bawang .ok kwn kwn..



SELAMAT MENCUBA!




p/s : senang aje kan?act,pg td aku tlg masak xikt resipi ni pon.main campak2 & ikut suka aje.rsnya ttp umphhh!!!

7 comments:

Shahirah Zainol said...

weh aku suka bubur kat hostel gak wuuuu teringat :')

zaty luvlianncezzz said...

mst sodaapp hana yg masak :)

Ihsan Arifin said...

wah bule try ni cam sedap :)

angkasa said...

sheera:
haa btui kan.tmbh2 kalo mkn tgh panas2.lg la pergh!

zaty :
haha xdala biasa aje zaty!hee


ihsan :
haa try la.sonang aje!hee

Izyan Masri said...

WUWUWUW.BUBUR TU NAMPAK SEDAP BETUL.LIUR JATUH T_T

angkasa said...

hahaahah ada2 ja akak ni,,baik2 nnti liur jatuh ats keyboard laks.opss!hee

zaty said...

haha..brunch wehh kalu campuq breakfast+lunch! nampak sedapp.wowo..aku lapaq nee :)